KooptakteCheck

Bepalingen in het voorlopig koopcontract

Bepalingen in het voorlopig koopcontract

Het komt vaak voor dat in het voorlopig koopcontract bepalingen staan, waarbij de verkoper zich ‘indekt’. Het doel van deze bepalingen is om de aansprakelijkheid van de verkoper te beperken.
Een bepaling die de aansprakelijkheid van de verkoper beperkt en met enige regelmaat in het voorlopig koopcontract is opgenomen, is de ouderdomsclausule.
Door ouderdomsclausule verklaart de koper dat de woning een oudere woning is en je niet dezelfde verwachtingen mag hebben als bij een nieuwe(re) woning.

Recent heeft de rechter nog bepaald dat de verkopers niet aansprakelijk waren voor de gebreken aan de woning. In het betreffende geval ging het om boerderij van zo’n 200 jaar oud. In het voorlopig koopcontract was een ouderdomsclausule opgenomen. De rechter oordeelde dat de verkopers niet aansprakelijk waren, mede door de ouderdom van de woning en de ouderdomsclausule. De gebreken van de woning kwamen voor rekening van de kopers, die overigens ook geen bouwkundige keuring hadden laten uitvoeren.

Een clausule vergelijkbaar aan de ouderdomsclausule is de niet-zelf-bewoningsclausule. In deze clausule verklaart de verkoper dat hij de woning nooit zelf heeft bewoond en dus niet op de hoogte is van de feitelijke staat van de woning. Ook de niet-zelf-bewoningsclausule is een clausule die de aansprakelijkheid van de verkoper beperkt.

De ouderdomsclausule en de niet-zelf-bewoningsclausule zijn clausules die veelvuldig in het voorlopig koopcontract zijn opgenomen. Denk niet te lichtvaardig over deze clausules en laat het voorlopig koopcontract controleren op deze clausules. Houd ook altijd in je achterhoofd dat de makelaar optreedt voor de verkoper en de voorlopige koopakte dus zo gunstig mogelijk voor zijn klant, jouw verkoper, insteekt/opstelt.

Vragen?

Heb je behoefte aan een paar extra ogen die voor jou het voorlopig koopcontract beoordelen? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken per email (info@koopaktecheck.nl) of per telefoon (06-14123146).