KooptakteCheck

Het voorlopig koopcontract: wat er mis kan gaan

Het voorlopig koopcontract: wat er mis kan gaan

Het is gelukt! Je bent het met de verkoper eens geworden over de prijs van de woning. En nu? In de meeste gevallen stelt de makelaar van de verkoper de voorlopige koopakte op. Vervolgens stuurt hij deze naar jou, zodat je deze kunt doorlezen. Maar wat staat er eigenlijk in een voorlopige koopakte en waar moet je allemaal op letten?
Bij de koop van een huis komt heel veel kijken. Dat is ergens ook wel logisch; je doet de grootste aankoop in je leven. In de koopovereenkomst staan bepalingen opgenomen die betrekking hebben op het huis.

De voorlopige koopakte is niet vrijblijvend

Het is goed om te weten dat het voorlopig koopcontract niet vrijblijvend is. De term ‘voorlopig’ is dan ook wat misleidend. Nadat je het voorlopig koopcontract hebt getekend, zit je in beginsel aan de koop vast. Dat geldt ook voor jouw verkoper. Wel heb je, als (particuliere) koper, nog 3 dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen 3 dagen na ontvangst van de getekende koopakte de koop zonder financiele gevolgen kunt ontbinden. Omdat het voorlopig koopcontract dus niet vrijblijvend is, is het van groot belang dat alles wat in de koopakte staat, klopt.

Het koopcontract klopt niet

Een koopcontract wordt meestal opgesteld door de makelaar van de verkoper. De makelaar handelt in het belang van de verkoper. Maar wie handelt er eigenlijk in jouw belang? KoopakteCheck is er voor jou! KoopakteCheck checkt voor jou de koopakte en stelt jouw belangen voorop. De juristen van KoopakteCheck controleren namens jou het koopcontract en geven een persoonlijk juridisch advies over de inhoud van jouw koopakte. Alles in begrijpelijke taal! Want het is immers van belang dat je weet wat je tekent.

Financieringsvoorbehoud

Een van de belangrijkste bepalingen van het voorlopig koopcontract is het financieringsvoorbehoud. Als je de financiering niet (tijdig) rond krijgt, kun je de koop zonder financiële gevolgen ontbinden. Het is van belang dat het voorbehoud goed is omschreven in de koopovereenkomst en dat rekening is gehouden met een ruime termijn. Houd er rekening mee dat een geldverstrekker gemiddeld 6 tot 8 weken nodig heeft om jouw financieringsaanvraag goed te beoordelen. En soms nog langer als ze aanvullende gegevens nodig hebben. Ook zal je een eventuele ontbinding van de koop moeten kunnen onderbouwen naar de verkoper. Regel deze ontbindende voorwaarde dan ook goed.

Tips bij het tekenen van het voorlopig koopcontract

  • Laat het voorlopig koopcontract controleren door KoopakteCheck. Doe dit vóór de ondertekening van de voorlopige koopakte. Na de ondertekening zit je immers al aan de koop vast.
    Via de website van KoopakteCheck kun je eenvoudig het voorlopig koopcontract uploaden. KoopakteCheck checkt dan binnen 2 werkdagen jouw voorlopige koopovereenkomst.
  • Check zelf ook jouw persoonlijke gegevens in de voorlopige koopovereenkomst.
  • Bereken al wat je maximaal kunt lenen of maak hiervoor een afspraak met een hypotheekadviseur. Dit alles het liefst voordat je de koopakte tekent, want ook dan weet je hoe je financieel voorstaat.
  • Laat de woning altijd bouwkundig keuren. Het is goed om te weten wat de bouwkundige staat van de woning is en waar je qua gebreken en onderhoud de komende jaren rekening mee moet houden. Het is verstandig om ook een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in het voorlopig koopcontract.

Neem geen risico en laat je voorlopig koopcontract controleren

Wil je zeker weten dat alles in de koopovereenkomst klopt? Laat het koopcontract dan controleren door een van de juristen van KoopakteCheck. Zij controleren namens jou de koopakte. Ook signaleert KoopakteCheck belangrijke verbeterpunten en wijst je op risico ́s en valkuilen in de koopakte.
Hierdoor kun je vóór het ondertekenen nog wijzigingen aanbrengen in de koopovereenkomst en voorkom je vervelende verrassingen achteraf.
Neem geen risico en laat je voorlopig koopcontract controleren door KoopakteCheck.