KooptakteCheck

Startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting

Startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting

Het kabinet heeft besloten om de overdrachtsbelasting, dit is de belasting die je betaalt als je een huis koopt, te verlagen. Op dit moment bedraagt voor iedereen die een woning koopt de overdrachtsbelasting 2%.

Voor starters wordt de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 verlaagd naar 0%. Ook kopers die helemaal geen starter zijn, kunnen gebruiken van het nultarief. Daarentegen vallen sommige starters weer buiten de boot.

In deze blog hebben we de nieuwe ‘spelregels’ voor de overdrachtsbelasting voor jou uiteengezet.

Drie tarieven
Vanaf 2021 gelden er drie tarieven voor de overdrachtsbelasting:
  • 0% voor ‘starters’;
  • 2% voor andere kopers; en
  • 8% voor beleggers.
De belangrijkste reden voor het verschil in de tarieven, en in het bijzonder de vrijstelling voor ‘starters’, is om starters een kans te bieden op de woningmarkt.

Wie is eigenlijk een ‘starter’?
De term ‘starter’ is eigenlijk niet helemaal juist. De vrijstelling gaat namelijk gelden voor iedereen boven de 18 en onder de 35 jaar. Bijkomende voorwaarden zijn dat je slechts eenmaal gebruik maakt van de vrijstelling en zelf in de woning gaat wonen.

Ook geldt de vrijstelling voor mensen die al een huis hebben en niet ouder zijn dan 35 jaar. Het is immers geen eis dat je nog nooit een huis in bezit hebt gehad. De term ‘starter’ is dan ook eigenlijk een beetje misleidend.

Als je een ‘oudere’ starter bent, geldt de vrijstelling helaas niet. Als je zelf jonger bent dan 35 jaar, maar je partner ouder en jullie kopen samen een huis, dan betaal jij geen overdrachtsbelasting, maar je partner wel. Stel, jullie kopen samen een huis van € 350.000, dan betaal jij over jouw helft (€ 175.000) geen overdrachtsbelasting en jouw partner 2% over € 175.000.

Vragen?
Heb je vragen over (de vrijstelling voor) de overdrachtsbelasting? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken per email (info@koopaktecheck.nl) of per telefoon (06-14123146).