KooptakteCheck

Woning bezichtigen? Vragen die je echt moet stellen

Woning bezichtigen? Vragen die je echt moet stellen

Je hebt een woning gevonden waar je erg enthousiast over bent. De foto’s op Funda of Jaap heb je al vaak bekeken en misschien ben je zelfs al een keer langs het huis gereden. Tijd voor een bezichtiging!

Tijdens de bezichtiging krijg je een ‘gevoel’ bij de woning, maar alleen gevoel is niet voldoende. Stel tijdens de bezichtiging kritische vragen aan de makelaar of aan de verkoper. Alles wat je nu te weten komt over de woning, kan later – bij de onderhandelingen – goed van pas komen.

Een huis bezichtigen vergt wat voorbereiding. Wij helpen je graag en hebben de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Voorafgaand aan de bezichtiging

Doe zelf ook je ‘huiswerk’ en kijk, voor je een huis gaat bezichtigen, naar:
 • de locatie: ligt de woning op een goede locatie? Of langs een drukke (spoor)weg? De ligging van het huis is een belangrijk aandachtspunt en bepaalt vaak de waarde van een woning;
 • de omgeving:hoe is de omgeving van het huis? Wat vind je van de wijk en de mensen die je er ziet? Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Denk aan openbaar vervoer, parkeergelegenheid, artsen, apotheek, scholen, winkels, (sport)verenigingen, horeca, etc.;
 • de buitenkant van het huis: hoe ziet de buitenkant van de woning eruit? Let op het dak, voegwerk, schilderwerk en de kozijnen, ziet het er goed uit of zijn er op (korte) termijn (herstel)werkzaamheden te verwachten?
 • de binnenkant van het huis: wat vind je van de indeling van het huis? Hoe zien de muren, de plafonds en de vloeren eruit? Zijn de keuken en badkamer naar jouw smaak of moet hier nog (heel) wat aan gebeuren?

Belangrijke vragen tijdens een bezichtiging

De volgende vragen zijn van belang tijdens de bezichtiging van een woning.
Wees kritisch en stel ook alle andere vragen die in je op komen. Je doet immers de duurste aankoop in je leven. Weet wat je koopt en voorkom vervelende verrassingen achteraf.

 • Hoe lang staat het huis al te koop? Deze vraag geeft je inzicht in de populariteit van de woning, of is er mogelijk iets ‘mis’? Een huis met een gebrek wordt minder snel verkocht. Ook is het vaak zo dat wanneer een huis lang te koop staat (denk aan 6 maanden), de kans groter wordt dat de verkoper eerder akkoord gaat met een lager bod.
 • Wat is de reden van de verkoop? Vraag altijd naar de reden van de verkoop, dan weet je ook of de verkoper mogelijk ‘haast’ heeft. Is er sprake van een nieuw huis, emigratie of van een echtscheiding. Ook overlast kan een oorzaak zijn, verkeershinder, maar bijvoorbeeld ook een vervelende buurman. In deze gevallen zal een verkoper sneller van de woning af willen, waardoor een lager bod eerder wordt geaccepteerd.
 • Hoe lang heeft de verkoper in de woning gewoond? Heeft de verkoper maar kort in de woning gewoond, dan kan dat betekenen dat er iets tegenvalt, denk aan de woning zelf, de locatie en/of de buurt.  Hoe is de buurt? Stel deze vraag aan de verkoper, de makelaar, maar ook aan de buren. Bel gewoon eens aan bij de buren. Zij kunnen jou ook vertellen hoe het is om op deze plek te wonen.
 • Zijn er kapers op de kust? Misschien ben je niet de enige geïnteresseerde in de woning, maar zijn er meer potentiële kopers. Meerdere gegadigden is van invloed op jullie onderhandelingspositie.
 • Wat zijn de onderhoudskosten van de woning? Je koopt waarschijnlijk het liefste een woning met weinig onderhoud. Aan onderhoud zijn immers kosten verbonden. Vraag de verkoper naar de jaarlijkse onderhoudskosten. En vraag ook of er de afgelopen jaren aan onderhoud aan de woning is gepleegd. Wil je zekerheid over de staat van het huis en het te verwachten onderhoud, laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren, het liefst vóór ondertekening van de koopakte.
 • Wat is de oorzaak van gebreken? Zijn er gebreken in of aan de woning, vraag naar de oorzaak van het gebrek en vraag hoe het is opgelost. Maar kijk ook zelf goed rond in de woning, let op scheuren in de muur, schimmelvorming, houtrot, vochtplekken, etc. Stel vragen aan de verkoper en aan de makelaar. Neem ook zeker altijd een kijkje in de kruipruimte.
 • Kun je goederen overnemen? Mogelijk wil de verkoper wat spullen in de woning achterlaten. Denk aan (inbouw)kasten, lampen, gordijnen, etc. Wil je spullen overnemen en is de verkoper hiermee akkoord, laat dit vastleggen in de koopakte. Als de goederen niet zijn opgenomen in de lijst van zaken in de koopakte, hoeft de verkoper ze ook niet achter te laten.
Probeer tijdens de bezichtiging zoveel mogelijk vragen te stellen en kijk ook zelf kritisch naar de woning. Open de ramen, laat kranen doorlopen en spoel het toilet door. Je weet dan ook of het werkt.

Stel vragen! Bij de (ver)koop van een woning heeft de verkoper een mededelingsplicht en de koper een onderzoeksplicht. Wil je hier meer over weten, lees dan onze blog: ‘Mededelingsplicht en onderzoeksplicht’.

Opmaak voorlopige koopakte

De bezichtiging was geslaagd, je hebt een bod uitgebracht en dat is door de verkoper geaccepteerd. Het is nu tijd om afspraken vast te leggen in de ‘voorlopige’ koopakte. Meestal maakt de makelaar de koopakte en stuurt je een concept ter beoordeling.
Maar wat staat er eigenlijk in de voorlopige koopakte? Juist, veel juridische taal die moeilijk leesbaar en lasting te begrijpen is. Daarnaast werkt de makelaar vaak voor de verkoper. Daarom is er KoopakteCheck!

KoopakteCheck beoordeelt en controleert jouw voorlopige koopakte. In de KoopakteCheck staan aandachts-/verbeterpunten en wordt de koopakte uitgelegd in begrijpelijke taal, zodat jij weet wat je tekent. Wel zo handig bij de grootste aankoop in je leven!

Het begint allemaal met een Koopakte(Check)!